De kloostercompetitie

Terwijl de gemiddelde reiziger al moeite heeft met de beperkte ruimte in de koffer of tas, is onze rugzak gevuld met fotomateriaal voor 400 foto’s en een berg voetballen. We kunnen verzekeren, dat zelfs in lege toestand, deze dingen bijzonder veel plek in beslag nemen. Aan het begin van onze reis hebben we overwogen ze voortijdig te lozen, maar het hele gesleep is beloond!

Myanmar bestaat grotendeels uit boeddhisten. Het land staat vol met kloosters, waar jonge jongens en meisjes hun leven in het teken stellen van Boeddha. Vaak zijn het kinderen van hele arme gezinnen, of wezen, die liefdevol door de monniken worden opgevangen en hier tevens een kans krijgen om onderwijs te volgen. De dag van een monnik begint al om 4 uur ’s ochtends. Er wordt gebeden, gezongen en vervolgens moet er worden schoongemaakt. Daarna gaan ze met hun donker rode jurken (de vrouwen dragen licht roze) en zilveren schaal, langs de huizen om aalmoezen op te halen. Het leven van een monnik bestaat uit structuur, hoe jong ze ook zijn. Aan het einde van de middag zijn het allemaal weer even kleine jongetjes en komt de voetbal tevoorschijn. De rode jurk knopen ze op tot korte broek en bloed fanatiek rennen ze achter de lekke bal aan.

Ze worden opgeschrikt wanneer wij het spel onderbreken. Nieuwsgierig kijken ze ons aan en brengen ons naar de hoofdmonnik. Een bezoek aan een klooster, begint standaard met de oppermonnik, die je het klooster laat zien en waar je donaties kunt doen. Wij doneren wat dollars en een voetbal. De dollars worden wat ongeïnteresseerd op het tafeltje gelegd, maar de oranje bal wordt grondig bekeken. Er verschijnt een brede grijns op het hoofd van de oppermonnik en hij geeft de bal aan de kinderen, die direct overgaan tot de teamsamenstelling. Als ware profs scoren ze het ene na het andere doelpunt en trappen de oranje bal door het stof.

Met één bal, maak je een heel klooster blij, zelfs de oppermonnik. In verschillende kloosters wordt nu gespeeld met een oranje-Holland-bal. Wij nodigen alle sponsors uit voor de kloostercompetitie in 2014!